gif

23.10.2017.

VINA SVETE CARSKE SRPSKE LAVRE

Vina Hilandara bila su neposredan povod da se upriliči svečana vinska večera u restoranu Podrum WineArt na Novom Beogradu, u četvrtak 12.10.2017. godine. Trpezu, na kojoj je prisustvovalo 40 istaknutih privrednika i zvanica iz poslovnog sveta, blagoslovio je svojim dolaskom iguman manastira Hilandara Visokoprepodobni arhimandrit Metodije.

Gospodin Milivoj Ranđić, direktor Zadužbine Manastira Hilandara i Hilandarske vinice, održao je kratku besedu o istorijatu proizvodnje vina na Svetoj Gori i u Hilandaru.

Neprekinuta tradicija vinarstva na Atosu traje već više od jednog milenijuma. U samom Hilandaru, od njegovog osnivanja 1198. godine, pa do danas, nije prošla ni jedna godina da se nije spravljalo vino, u većem ili manjem obimu, s obzirom na istorijske okolnosti. Današnja savremena vinarija i vinograd na Savinom polju, koji su podignuti 2008. godine, predstavljaju nastavak te neprekinute tradicije; prilog današnje generacije nasleđu predaka i poverenoj im misiji.

Upravo o misiji i značaju manastira Hilandara govorio je u svojoj besedi iguman Metodije. Kao glavna aktivnost na obnovi manastirske ekonomije, podignut je novi vinograd na 15 hektara i urađena savremena vinarija u obnovljenim zgradama iz XVIII veka. Prihodom od prodaje vina Hilandara, znatno se doprinosi njegovoj obnovi i obezbeđivanju njegove stabilne budućnosti i očuvanja.

Za trpezom je prvi put predstavljeno ekskluzivno maslinovo ulje, dobijeno sa masline koju je zasadio Car Dušan tokom svog boravka na Svetoj Gori 1347-1348. godine. Ono je dostupno u maloj količini, oko 2 litra, i ako bude blagoslova, biće ponuđeno na posebnu prodaju kao jedan od načina darovanja Hilandaru.

Gosti su imali priliku da probaju tri etikete hilandarskih vina:

  • Hilandar Ružica 2016, uz hladno predjelo, pate od skuše;
  • Hilandar 2012, uz toplo predjelo, krak hobotnice sa salsom od povrća;
  • Savino polje 2010, uz glavno jelo, losos sa kremom od avokada na integralnom pirinču.