gif

August 26, 2017

DRY AGER-UMETNOST ODLEŽAVANJA MESA

Ishod vredan čekanja

U naš lokal na Novom Beogradu stigao je DryAger Frižider.

Vreme je ono što mesu daje moćan, besprekoran ukus, a suvo zrenje predstavlja umetnost njegovog odležavanja.

Junetini je potrebno odležavanje. Za odležavanje je potrebno vreme. Suvo zrenje je tradicionalan metod odležavanja mesa, čime se proizvodi izuzetna mekoća i intenzivan ukus. Tehnika stara mnogo decenija, preko koje govedina dostiže svoju najvišu moguću ocenu. U svrhu dobijanja savršenog odreska, nijedan drugi metod nije potreban, pored starog usavršenog metoda procesa sazrevanja.

Dry Ager frižider za suvo zrenje mesa

Kako izgleda suvo zrenje?

Odležavanje mesa je jedna od najstarijih tehnika kada je u pitanju tretiranje mesa. Čitav  trup se okači na podešenu temperaturu i vreme u rashlađenoj prostoriji, gde je izložen stabilnoj vlažnosti i odgovarajućem vazduhu. Ovako može da odležava, zri i da dostiže svoj najviši mogući stepen, umesto da leži u vakum kesi. Ovde je omogućeno ono što je mesu najpotrebnije: može da diše.

Odležalo meso vremenom pokazuje svoju zahvalnost, predstavljajući nam prefinjen, jedinstven i intenzivan miris i ukus. Zadovoljstvo koje osetite kada probate odležalo meso ne može se porediti ni sa čim što ste probali ranije. Tekstura se ne može porediti sa ‘običnim parčetom mesa’. Dakle, ne čudi što je odležalo meso  poznato kao ‘kralj mesa’ na menijima odrezaka.

Jedina razlika je što nema ništa zajedničko sa običnim odreskom: tekstura je mekša, miris podseća na lešnike i puter. Tajna je u kiseoniku, koji tokom vremena izaziva lučenje prirodnih enzima mesa.